Waterdichting

Vochtproblemen

Veel woningen kampen met vochtproblemen gaande van een klein condensatieprobleem tot een half zwembad in de kelder. Oudere woningen hebben hier het meest last van, maar toch komen wij maar al te vaak vochtproblemen tegen in nieuwbouwwoningen.

Ruwweg zijn er vier soorten vochtproblemen: opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekken en als laatste vocht door condensatie. Bovendien komt de plaats waar het vocht zich manifesteert niet altijd overeen met de plaats waar het probleem zich bevindt.

Het oplossen van een vochtprobleem begint met een juiste diagnose. Als je eenmaal de oorzaak kent, komt het er op aan die weg te werken. Als gevolg van vocht krijgen we ook nog eens te maken met schimmels en zouten. Deze zijn schadelijk voor bouwelementen als bezetsel, hout, bakstenen, maar deze zijn vaak ook schadelijk voor de gezondheid.

Kelderdichting

Een vochtige kelder

Een vochtige kelder is nutteloos, vuil, vermoeiend, enz. Een kelder is een fantastische extra ruimte in de woning zolang ze droog is. De buitenkant van de kelder hoort opgebouwd te zijn uit een dikke laag waterdichte cementering en vervolgens 3 lagen bitumenemulsie met andere woorden: teer. Vaak is dit niet of niet meer het geval en kunnen de muren de waterdruk niet meer aan en ontstaan er lekken.

Waterdicht maken van een gemetselde kelder

De Voorbereiding

Het belangrijkste om een kelder door te maken is om te beginnen met een gezonde ondergrond. Oude verflagen, zouten en losse cementeringen moeten worden verwijdert.

Wij gebruiken hiervoor verschillende technieken gaan van kappen, schrapen met een komschijf, naaldbikken en kogelstralen.
De voegen worden gerepareerd en alle lekken worden vakkundig gedicht.
De muren worden behandelt tegen de mineralen die in het grondwater aanwezig zijn zoals: nitraten (zouten), sulfaten en chloriden. Deze behandeling zorgt ervoor dat deze mineralen niet meer kunnen kristalliseren en dus de bezetting niet meer kunnen los duwen.

De kelderdichting

Er bestaan verschillende technieken en materialen, maar wij werken enkel met cementgebonden materialen. Hieronder vind u drie door ons veel gebruikte systemen.

De oude wijze (maar nog steeds zeer doeltreffend): Dit systeem bestaat uit een traditionele cementering waarin toeslagstoffen verwerkt zijn. Dit gebeurt in drie lagen: 1 aanbrandlaag of sperlaag van een paar mm en vervolgens twee lagen cementering van 1 cm dikte.
Tussen de lagen moet er steeds een nacht overgaan.

De voorgemengde producten op basis van polymeercement en versterkt met vezels: Dit is een kant en klaar systeem in twee lagen. De aanbrandlaag of superlang van een paar mm en vervolgens 1 laag cementering van ongeveer 1 cm.
Het voordeel van dit systeem is dat dit in 1 keer mag gebeuren.

En tenslotte: Een Polymeer gemodificeerde, fijne mortel. Dit is een dun systeem in twee lagen van elk ongeveer 1 mm waarvan de laatste laag in een witte kleur bestaat.

Onze keuze van materialen hangt meestal van de ondergrond af.

Waterdicht maken van betonnen kelders

Of het nu een vloerplaat is of muren of funderingen…een lek in beton kan enkel gedicht worden door het injecteren met Polyurethaan harsen of gels. Zie onze pagina Beton injecteren.

Opstijgend vocht

Metselwerk dat in contact staat met de bodem, is onderhevig aan opstijgend vocht of optrekkend vocht. Het is zinloos de sporen van opstijgend vocht te verbergen achter een laag verf, cement of aluminiumfolie. Na enige tijd worden de vochtplekken toch weer zichtbaar, en aan het oorzakelijke probleem heeft u niets gedaan.

Bij nieuwbouw plaats men een horizontaal waterdicht membraan op het metselwerk boven de vloerpas en zo wordt de vochtopstijging onderbroken. Het membraan tegen opstijgend vocht herkent u aan de zwarte kleur en zit meestal in de eerste voeg boven uw vloer.
Bij gebouwen ouder dan 35 à 45 jaar is deze vochtkering niet aanwezig of is de vochtkering verstorven. Indien er opstijgend vocht is bij nieuwe gebouwen heeft men waarschijnlijk te maken met een fout in de bouwconstructie.

De enige werkwijze tegen opstijgend vocht is het injecteren zodat men een chemische barrière creëert die vocht geen kans meer geeft.

De werkwijze ziet er als volgt uit:

 • Verwijderen aangetaste bezetting

  Het aangetaste bezetsel wordt het best verwijdert tot op een hoogte van minstens 20 cm boven het vochtige niveau.

 • Injecteren

  Er worden gaten geboord van 12 mm dikte en dit om de 12 cm. De gaten worden tussen de 5 cm en 10 cm boven het vloerniveau geboord. De gaten worden onder lage druk geïnjecteerd met een vochtwerende gel, deze gel zal verdampen en zo een chemische waterkering realiseren.

 • Plaatsen noppenfolie of zoutneutraliserende mortel

  Afhankelijk van de ondergrond kiezen we voor een mortel, een stijve noppenmembraam of een flexibel vlies zodat er geen schadelijke zouten meer kunnen kristalliseren.

 • Opnieuw bezetten

  Na het plaatsen van de noppenfolie kan er onmiddellijk bezet worden. Daar wij dit werk zelf uitvoeren hoeft u niet te wachten op onderaannemers. Dit betekent dat als het werk niet te groot is, alles wordt gerealiseerd in 1 dag.

Doorslaand vocht

Vocht van buiten naar binnen

Onder doorslaand vocht verstaan we dat het vocht van buiten via de muren naar binnen geraakt. Dit kan verschillend oorzaken hebben. Als de muur niet meer waterdicht is kan de regen naar binnen sijpelen. De vochtige muur behandelen we met een hydrofuge. Dit waterwerend middel zorgt ervoor dat er een film wordt gelegd op de muur zodat de regen als het ware van de bakstenen afglijd, maar dat de muur kan ademen. De voegen dienen wel in goede staat te zijn, anders dient er eerst een degelijke gevelrenovatie te gebeuren. Doorslaand vocht kan zich ook voordoen indien er een connectie is tussen de binnenmuur en buitenmuur. Door bijvoorbeeld afgezakte isolatie, mortelresten, …

Het kan ook gebeuren na een ophoging van een terras of oprit waardoor de vochtige grond zich onder de waterkering bevind.

Condensatie

Condensatie is een gevolg van een te hoog luchtvochtigheidgehalte (wassen, koken, ademen,…).
Condensvocht zet zich af op de koude vlakken in een ruimte (koudebrug, glasrand, enz.).
Een koudebrug is een zwakke schakel in de warmteïsolatie van de muur, een plaats waar de isolatiemantelwerd onderbroken. Dat komt vaak voor bij dorpels, op plaatsen waar de spouwmuur op de fundering rust, waar een binnenmuur en een buitenmuur mekaar raken, waar een vloerplaat de buitenmuur raakt, aan balkons en lateien, enz.

Op die plaatsen is de muur veel kouder dan op de goed geïsoleerde plaatsen. Deze koudebruggen zijn ten eerste de oorzaak van een verhoogd energieverbruik. Als je de koudebruggen niet wegwerkt, kan het warmteverlies in je woning stijgen met 20 procent. Bovendien werken ze ook condensatie enschimmelvorming op de binnenwanden in de hand.

Hoe beter een vertrek thermisch geïsoleerd is, hoe meer kans er bestaat dat je condensatie krijgt op bouwelementen die slecht geïsoleerd zijn. Het komt er dus op aan die koudebruggen zoveel mogelijk te vermijden. De problemen zijn dus vaak bouwfysisch van aard zijn en vragen soms een waar onderzoek. Een gebrek aan ventilatie speelt hier ook vaak een grote rol in.

De Warre bvba

Maalderijstraat 23
2200 Morkhoven
T: 0476 59 80 49

Vraag vrijblijvend uw offerte