Een vochtige kelder
Een kelder is een fantastische extra ruimte in de woning zolang ze droog is. De buitenkant van de kelder hoort opgebouwd te zijn uit een dikke laag waterdichte cementering en vervolgens 3 lagen bitumenemulsie, maw: Teer. Vaak is dit niet of niet meer het geval en kunnen de muren de waterdruk niet meer aan en ontstaan er lekken.

Waterdicht maken van een gemetselde kelder

De Voorbereiding
Het belangrijkste om een kelder droog te maken is om te beginnen met een gezonde ondergrond. Oude verflagen, zouten en losse cementeringen moeten worden verwijderd.
Wij gebruiken hiervoor verschillende technieken:
- Kappen
- Schrapen met een komschijf
- Naaldbikken
- Kogelstralen

De muren worden behandelt tegen de mineralen die in het grondwater aanwezig zijn zoals: nitraten (zouten), sulfaten en chloriden. Deze behandeling zorgt ervoor dat deze mineralen niet meer kunnen kristalliseren en dus de bezetting niet meer kunnen los duwen.

De kelderdichting
Er bestaan verschillende technieken en materialen, maar wij werken enkel met cementgebonden materialen. Hieronder vind u drie door ons veel gebruikte systemen.

De oude wijze (maar nog steeds zeer doeltreffend):
Dit systeem bestaat uit een traditionele cementering waarin toeslagstoffen verwerkt zijn. Dit gebeurt in drie lagen: 1 aanbrandlaag of sperlaag van een paar mm en vervolgens twee lagen cementering van 1 cm dikte.
Tussen de lagen moet er steeds een nacht overgaan.

De voorgemengde producten op basis van polymeercement en versterkt met vezels:
Dit is een kant en klaar systeem in twee lagen. De aanbrandlaag of superlang van een paar mm en vervolgens 1 laag cementering van ongeveer 1 cm.
Het voordeel van dit systeem is dat dit in 1 keer mag gebeuren.

En tenslotte gebruiken we een Polymeer gemodificeerde, fijne mortel. Dit is een dun systeem in twee lagen van elk ongeveer 1 mm waarvan de laatste laag in een witte kleur bestaat.

Onze keuze van materialen hangt meestal van de ondergrond af.

Waterdicht maken van betonnen kelders
Of het nu een vloerplaat is of muren of funderingen...een lek in beton kan enkel gedicht worden door het injecteren met Polyurethaan harsen of gels. Zie onze pagina Beton injecteren.